divendres, 4 d’abril del 2025

ESMORZAR A TIFFANY’S

Un llibre de

TRUMAN CAPOTE


L’autor

Truman Capote és immortal. No sé si els deus el volen per compartir l’ambrosia a l’Olimp o van decidir que el seu lloc és l’Hades, l’inframon, però la seva obra literària trenca les barreres del temps i de l’espai. La seva personalitat tan complicada, tan complexa, segurament es va forjar en una infància desafortunada i s’hi va sumar una aparença física poc agraciada, una veu aflautada i una realitat homosexual en uns temps poc propicis per entendre-la i tolerar-la.

Truman Capote era veí i amic de Harper Lee, l’autora de Matar un rossinyol. Més d’una vegada l’escriptora va comentar que Capote va començar a escriure –als 11 anys!- per canalitzar la seva insatisfacció i angúnia vital. En algun lloc es va explicar –ara imitarem al personatge tan amant de les xafarderies- que l’escriptor estava gelós de Harper Lee perquè ella havia guanyat el Premi Pulitzer mentre ell no i, en un rampell, va arribar a dir que l’autor de l’obra era ell, comentari del que la família de Lee mai va fer cas i ho va atribuir a una de les seves múltiples borratxeres.

Truman Capote va néixer l’any 1924 i va morir a Los Angeles l’any 1984. Tenia, doncs, 60 anys. Massa jove si atenem la cronologia, massa vell si pensem en la fatiga acumulada. La diagnosi de les causes de la seva mort ho palesen prou clarament: insuficiència hepàtica i drogues. Podem aplicar-li les paraules de Ciceró: La vellesa és l’últim acte d’una obra de teatre. Quan estem cansats i farts és que ha arribat l’hora de marxar[1].

 

Truman Capote tenia 23 anys quan va publicar la seva primera i exitosa novel·la: Otras voces, otros ámbitos. Era l’any 1948. La història, en una constant que es repetirà en gairebé tota la seva producció literària, és una reflexió sobre ell mateix embolcallada sota el parany de la ficció. L’èxit clamorós arribaria divuit anys més tard en publicar A sang freda, parcialment escrita a Platja d’Aro i Palamós, una obra batejada pel propi autor com “una novel·la de no ficció”.

Truman Capote podia sentir-se satisfet de l’acceptació social del seu rol com escriptor, doncs les seves obres han estat reconegudes per successives generacions i adaptades a més de vint pel·lícules i diferents sèries de televisió, però en ell es complien les profètiques paraules d’Oscar Wilde: en aquest món hi ha dues tragèdies; una, no aconseguir el que desitges i l’altra, aconseguir-ho. Aquesta és l’autèntica tragèdia[2].

Truman Capote em recorda Salvador Dalí, persones capaces de crear un jo social, autèntics fantasmes d’ells mateixos, autèntics autors teatrals de la seva pròpia identitat, venedors de carnestoltes tot l’any... una vegada va reconèixer en veu alta a un periodista: no saps el que és ser jo. Em pregunto: ho sabia ell qui era? La representació del personatge acaba engolint el propi jo.

Truman Capote, polèmic, extravagant, d’intel·lecte agut i afilat va ser rebut amb els braços oberts per l’elit política, social i il·lustrada de Nova York; l’excèntric Capote els divertia, els distreia de les seves pròpies misèries fins que, sense permís, les exposà amb virulència a l’ull públic. I allí es va acabar la funció. Parlem de Plegarias atendidas. Sembla ser que des de la publicació el 1958 d’ Esmorzar a Tiffany’s, dins el caparró de l’escriptor havia començat a ballar el projecte de construir un retrat de no ficció sobre els seus amics, siguem precisos!, sobre les seves amigues. La idea va prendre forma de decisió quan va haver de superar la ressaca literària produïda per l’escriptura de A sang freda, si més no és el que ens dóna a entendre la sèrie de Ryan Murphy: Feud, Capote vs. The Swans. El resultat es va concretar l’any 1975 quan es van publicar dos capítols del llibre a la revista Esquire, l’impacte va ésser tan virulent que es van tancar les portes de la redempció.

Truman Capote, quatre anys abans de morir, va escriure Música para camaleones i no va tenir inconvenient en fer una presentació despullada de si mateix: Sóc alcohòlic, sóc drogadicte, sóc homosexual, sóc un geni. Només faltava afegir... i vosaltres, què?

La publicació de A sang freda l’any 1966 l’havia consagrat com a escriptor, els dos capítols de Plegarias atendidas (la novel·la sencera no veuria la llum fins l’any 1986) va marcar el seu ostracisme social i la baixada definitiva als inferns. Només nou anys separen les dues creacions literàries. Seria desproporcionat parlar d’autodestrucció?

L’obra



 La darrera trobada del club de lletraeixerides va tenir doblet. Ens ho vam passar d’allò més bé amb l’adaptació al cinema de la novel·la Esmorzar a Tiffany’s dirigida per Blake Edwards l’any 1961 tenint com a protagonistes principals Audrey Hepburn i George Peppard. Es tractava de fer la comparativa entre ambdues activitats creatives –el llibre i el cinema- i l’experiència va resultar agradable i atractiva. L’inexorable Cronos, però, va limitar la nostra amable i habitualment intensa tertúlia.

La novel·la no va convèncer a tothom. Segurament la temàtica, tan aliena a la nostra realitat, hi va contribuir, tot i això, a uns pocs, la curta història de la Holly Golightly els va captivar. Un esperit lliure per a uns, una irresponsable per a altres, la protagonista busca el seu lloc en el món (si algun dia trobés a la vida real un lloc on em sentís com em sento a Tiffany’s em compraria uns quants mobles i li posaria nom al gat...)i mentrestant sobreviu amb els pocs recursos de què disposa en una ciutat inabastable com és Nova York.

Coneixem la Holly a través de la mirada de l’escriptor, observador curiós, veí d’escala i, poc a poc, amic de l’heroïna lluitadora contra un destí que la condemnava a una vida anodina en una granja perduda en un bocí de món i un marit que podia ser el seu pare. En aquesta vida tots juguem amb les cartes que ens han tocat en sort, però la partida, tot i estar sotmesa a unes regles inexorables, pot jugar-se de moltes maneres. Mentre l’escriptor, Fred o Paul, com preferiu, observa la vida dels altres, la Holly ha pres la decisió de viure-la i tirar endavant a la seva manera. La Holly pot no saber què vol, però coneix molt bé què no vol.

Esmorzar a Tiffany’s és una novel·la curta, sintètica i clara, amb un domini extraordinari del llenguatge. Truman Capote ha tingut l’habilitat de dir molt amb molt poques paraules. La seva prosa és amena i molt visual. Respon, a la perfecció, a la regla de les tres “C”: curt, concís, concret.

Quant a la seva adaptació cinematogràfica no podem deixar d’aplaudir l’elecció d’Audrey Hepburn i George Peppard. L’elegància natural de l’actriu, la fragilitat de la seva figura, l’espontaneïtat de la seva gestualitat i la innocència de les seves expressions responen divinament al dibuix de la protagonista, tot i que el novel·lista volia per aquest paper a Marilyn Monroe. La insipidesa de George Peppard, una carona amable d’ulls blaus, també està prou encertada perquè indirectament dona rellevància i amplifica la força vital de la Holly.

Hollywood però és Hollywood. A la novel·la qui ens parla de la Holly no és cap mantingut redimit per l’amor ni el final feliç, romanticoide, hi és enlloc. El George Peppard de la novel·la ens parla de la Holly a través de la conversa mantinguda amb l’amo del bar. I en parla en passat. El llibre de Truman Capote era, per la seva mateixa concepció, la seva extensió i la seva claredat, un guió cinematogràfic. Segurament Blake Edwards va pensar que el públic agrairia un final de confits més que no pas la imatge d’una dona a la caça d’un marit ric o la imatge d’una aventurera perduda a la recerca de la cova d’Ali Babà.

Sembla que Truman Capote no va quedar massa satisfet amb les alteracions de guió de la seva obra perquè va declarar que la pel·lícula i el llibre s’assemblaven tant com una banda de rock i una cantant d’òpera.

I un interrogant: fins quin punt la Holly Golightly no és l’alter ego de l’autor? Recordem aquelles paraules... No entreguis mai el teu cor a un ésser salvatge perquè, si ho fas, es torna més i més fort fins que obté la força suficient per tornar al bosc o volar cap a un arbre.

 

 



[1] CICERON.(2020) El arte de envejecer. Ed. Koan, pàg 75.

[2] PARRA, Ana. Capote o el peligro de conseguir lo que deseas. https://blogs.uned.es/marcapaginas/2024/09/03/capote-o-el-peligro-de-conseguir-lo-que-deseas/