dimarts, 8 de gener del 2019

DAHA!

DAHA!,  de Hakan Günday

"Un dels criteris, a banda de l'estrictament literari, que et permet calibrar amb certesa la validesa d'una obra literària -i, per extensió, d'una obra artística- és la petja que et deixa, com et sacseja, com t'afecta, com deixa senyal (per més petit que sigui) en la teva vida, com et canvia, i sens dubte, la lectura de Daha!"


I, el que és més important, ho aconseguiex no tan sols pel tema que tracta, el dels refugiats, i per com el tracta, amb una cruel autenticitat, sinó per la seva destresa literària. Perquè l'escriptor turc o ha escollit el tema perquè cregui que sigui convenient, sinó ha sentit la necessitat interior de parlar-ne.; no ho ha fet perqué busqués "un drama humà que li valgués uns quants premis i que, alhora que a ell li omplís les butxaques, alleugés la consciència d'Europa " (pàg 218), sinó perquè li bullia a dins, com una lava ardent, i li calia donar-li sortida, si no volia esclatar."

"Portàven aquella gent de l'infern al paradís. Jo no crec ni en un ni en l'altre. Però gent eren especialment crèduls. Els era innat! Raonaven així; si existeix un infern arrassat, també hi ha d'haver per força un paradís. Però s'equivocaven. Els havien aixecat la camisa. L'existència d'un infern no prova de cap manera que també hi hagi un paradís!·

La novel.la ha esta adaptada al cinema per l'autor i director turc Onur Saylak. L'escriptor ha estat també guionista de la pel.lícula.

Al nostre Club, no ha agradat perquè és d'una crueltat que passa els límits de la humanitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada