dimarts, 7 de gener del 2025

PLUJA D’ESTELS

 Un llibre de

LAIA AGUILAR

L’autor

Nascuda a Barcelona el 1976, la Laia Aguilar figura a Wiquipèdia com a escriptora, guionista i professora. Si es va una mica més enllà descobrim que és Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la universitat Ramon Llull i que s’ha obert camí professional com a docent de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i també com a guionista de sèries de televisió. Ella va participar, entre altres, a El cor de la ciutat, Vent del pla i Merlí. Els darrers anys, però, la seva col·laboració com a guionista ha passat a un tercer pla perquè la seva prioritat, explica, és escriure les seves històries, fer literatura, que és el que més de gust em ve[1] .

Com també passa amb la gran majoria d’escriptors, l’interès per la lectura se li va despertar ben aviat: De petita m’agradava molt la ficció, llegir. Era lectora. Recordo que els meus pares tenien tot de llibres de rondalles mallorquines a casa. Moltes nits, abans d’anar a dormir, la meva mare me n’explicava, i tot aquell ideari m’encantava. La ficció m’entusiasma.

Tot i això darrerament ha fet el guió de la pel·lícula Wolfang que és una novel·la seva,  adreçada a un públic juvenil i protagonitzada per un nen d’onze anys amb un coeficient intel·lectual de 152 al qual li agrada fer llistes de coses impossibles, saber com es pot viatjar a Neptú i, entre altres interessos, la il·lusió d’arribar a ser un gran pianista. El llibre va ser premiat amb el VI Premi Carlemany per al foment de la lectura. Aquest és un premi convocat  pel Govern d’Andorra, Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana. Van ser nou estudiants d’entre 14 i 16 anys els que van formar part del jurat, sota la supervisió de les seves professores de lectura, i van escollir aquesta obra entre la selecció de tres llibres –d’entre els 26 presentats– que els va lliurar un consell lector, format per sis persones, entre escriptors, professors i l’editora de Columna, Glòria Gasch.

La pel·lícula Wolfang ha estat filmada el 2024 i s’estrenarà enguany. Una altra intervenció recent com a guionista ha estat la de treballar en una sèrie de TV3 titulada Jo mai mai, on es manifesten els primers cops que marquen la vida i el xoc generacional entre pares i fills. La Laia reconeix que treballar en el món del guió dóna per viure i, fins i tot, viure molt bé. El coneix a fons perquè hi va dedicar molts anys i, com diu ella, anava fent una sèrie darrere l’altra. Però (ai!, els “peròs”) vol donar ales al desig d’escriure, de fer literatura. Ella diu: El món de la literatura és una aposta personal molt grossa. Vull escriure i m’ho vull creure, però costa molt de vendre llibres. Encara costa molt que la gent llegeixi[2].

En una altra entrevista[3] remarca la diferència de pressió entre escriure guions de televisió o escriure una novel·la. La responsabilitat en una sèrie de televisió, a parer seu, queda més diluïda perquè es forma part d’un equip nombrós entre guionistes, actors, directors, productors...escriure una novel·la, en canvi, obliga a enfrontar-se a un mateix davant del mirall i la pressió és molt més alta: Si t’equivoques, t’equivoques tu sol. Si l’encertes, l’encertes tu sol. D’altra banda, l’emoció que hi diposites és molt més gran. I no vull menystenir els projectes de sèries on he treballat on sento que també m’hi he deixat la pell i les expectatives.

Després de Wolfgang, Laia Aguilar va publicar la seva segona novel·la juvenil, Juno, on ens presenta la història de solitud i desesperança que envolta la vida de molts menors tutelats. La primera novel·la considerada per a adults va arribar l’any 2020 de la mà de Pluja d’estels per continuar amb Les altres mares i Tots aquells mars.

És destacable la sinceritat d’aquesta escriptora que, sense embuts, reconeix com les seves ganes de renovar-se la van portar a apuntar-se a un curs de dramatúrgia a la sala Beckett, un curs on es treballava molt la creativitat a partir de somnis i simbolismes diversos. El plaer de fer d’alumne i no de professora el va degustar amb fruïció i el curs li va mostrar un nou llenguatge: Sóc una enamorada del teatre, però no en sé res! Aleshores, vaig parlar amb en Marc Artigau, un amic meu escriptor i company, que va recomanar-me el curs. Vaig anar a petar en aquest curs amb la idea d’aprendre a escriure teatre, i tot el que vaig aprendre-hi ho vaig acabar abocant en la meva novel·la[4].

Quant a la manera de construir la seva narrativa, l’autora de Pluja d’estels ens fa conèixer una part dels seus secrets. Ella “filma” mentalment les escenes abans d’escriure-les: M’assec davant l’ordinador i abans de posar-me a escriure intento imaginar-m’ho tot com si es tractés d’una pel·lícula. Pensa tots els detalls, com a quadres escenogràfics per, tot seguit, plasmar amb el màxim de concreció tant l’entorn com el que ella en diu el món del subtext, això és, gestualitat, mirades i expressions.

 L’obra


 Sóc una enamorada del mar, m’agrada. I mira que l’he descobert de gran, perquè jo de petita sempre anava a la muntanya amb la meva família. Ara he descobert l’Empordà, el delta de l’Ebre, he viatjat a les illes gregues… M’entusiasma, el mar. A més, em sembla un motiu molt poètic i molt inspirador com a escenari per a construir històries.

Aquestes paraules de la Laia Aguilar ens serveixen de peu d’entrada al comentari de la seva novel·la Pluja d’estels, premi Josep Pla, 2020. Alba Richart en una entrevista li remarcava que feia deu anys que cap dona havia obtingut el premi Josep Pla i li preguntava per les raons de tan vergonyosa diferència. La resposta de Laia Aguilar va ser un xic ambigua. Va afirmar que li costava d’entendre aquesta realitat perquè des de la seva percepció, cada cop hi ha més dones que reben premis de reconeixement per la seva tasca com escriptores i formula dues suposicions: pot tractar-se d’una qüestió de conciliació familiar o de poca fe vers la fortuna d’ésser escollides[5].

 

A Pluja d’estels trobem una història protagonitzada per un teòric grup d’amics que, a iniciativa d’un d’ells, es reuneixen en una casa de la Costa Brava, un lloc esplèndid de cara al mar, per repetir el ritual de contemplar una pluja d’estels, costum abandonada durant uns anys arrel d’un accident que planeja tot temps sobre l’atmosfera de la relació.

Per declaracions fetes a alguns mitjans[6], la història podia tenir ressonàncies de vivències  personals. Laia Aguilar afirma: Tenia un grup d’amics als voltant dels 40 anys que es reunien després d’un incident tràgic. La problemàtica de molts d’ells, (feina, maternitat, amor, expectatives de futur) era una problemàtica adulta. Així que sense voler m’hi vaig trobar. També cal remarcar que quan vaig començar tenia 40 anys i sí, era la meva generació i suposo que parlava una mica de mi, també. Tots els personatges tenen alguna part de mi, a Pluja d’estels.

L’autora va confessar[7]  una gènesi de la novel·la de cocció lenta; es tractava d’un projecte antic que no acabava d’arrencar però la subtrama persistia. Els esquemes inicials van anar madurant poc a poc fins arribar un moment –una mena de “clic”, afirma- que va marcar el punt d’inflexió, l’hora de posar-se a la feina. Ho explica amb aquestes paraules: Primer vaig agafar cadascun dels personatges i els vaig anar fent créixer. Volia que tinguessin capes, que ens sorprenguessin, que no fossin en cap moment el que es veu o s’intueix a primera vista. Un cop vaig tenir els personatges, la història va anar sorgint poc a poc. Sabia el conflicte que volia tractar i tenia una escena-imatge de final que sempre va ser com una mena de far. Arribar fins aquí va ser el treball més intens de tots; el d’anar combinant les diferents trames.

Laia Aguilar destaca el caràcter coral de la novel·la Pluja d’estels com un tret distintiu i valuós. Està satisfeta del repte, del fet que no hi hagi un personatge principal a la trama, sinó sis personatges en escena, un plantejament que no havia fet mai abans, perquè sempre havia escrit en primera persona, ficant-se dins la pell del personatge protagonista. En aquesta història l’únic narrador possible, la Paula, no es fa mai present, sempre són els altres els que li posen veu i pensaments, voleia per damunt dels caps sense materialitzar-se.

Un altre objectiu subratllat per l’autora era el de seduir el lector a partir de les vivències de cada personatge. Volia dibuixar la diversitat de personalitats i com aquesta diversitat encarava un fil comú, l’absència de la Paula, pensada en l’imaginari de l’escriptora com una dona absent, però viva i magnètica. Laia Aguilar declara la seva voluntat de jugar amb les emocions però sense traspassar la línia. Ho expressa d’aquesta manera: vaig intentar fugir de tot allò explícit i vaig apostar més pel subtext. Hi ha un moment de catarsi entre els personatges que en cap moment vaig voler sobrepassar. Els queden massa coses per dir-se, massa secrets, massa sentiments que no acaben de mostrar mai… com la vida mateixa.

Tot escriptor, millor dit, tot creador projecta la seva visió de la vida, el seu mapa mental, a través de la seva obra. Laia Aguilar n’és conscient i és d’agrair perquè no tots en són. Ella afirma i aferma la seva voluntat de no jutjar els personatges, de no moralitzar: Senzillament, són humans i cometen errors com ens passa a tots, no?[8]. Tampoc amaga les seves creences: Crec que no estem preparats per encarar els conflictes, ja sigui una desaparició, una mort o un càncer; no sabem com actuar, no sabem com adreçar-nos a aquella persona que pateix el conflicte, simplement fugim, l’evitem. Ens costa, ens passa a tots, crec que és molt humà... Crec que a la vida ens construïm un relat del que ha passat amb records que poden estar distorsionats... Crec que no som prou conscients que els anys d’infantesa ens condicionen tota la vida...[9].

Quant a influències, manifesta el pes positiu dels contes de Raymon Carver, especialment, subratlla, la seva capacitat per generar la sensació d’alerta, de moment en què ha de passar alguna cosa que no arriba a passar mai. S’intueix la tempesta, però no es concreta, no pren mai forma. L’escriptora admira en aquest autor la seva capacitat per crear tensió, per mantenir el lector en una constant expectativa.

Pluja d’estels no és només una imatge és, també, l’acte final que vol donar sentit a tota la història.  Laia Aguilar explicita que en cada novel·la hi fa aparèixer alguna imatge o personatge secundari o un petit detall d’una novel·la anterior. És una juguesca de l’escriptora amb ella mateixa i, n’està convençuda, li porta sort. Contemplar la pluja d’estels era, oficialment, l’objectiu final de l’excursió dels personatges però el subtext –ens diria l’escriptora- és utilitzar aquesta imatge com a mirall del món interior dels personatges. En definitiva, assegura, la novel·la té a veure amb l’amor i amb la mort i en com,  tots plegats, decidim enfrontar-nos al dolor dels altres. I es pregunta: Ens el mirem de cara, el dolor? En fugim? Intentem silenciar-lo? Què estem disposats a fer, per ajudar els altres? I afirma: Aquest és el tema central de Pluja d’estels[10].

És interessant llegir com, des de la seva perspectiva, dibuixa la personalitat de cada protagonista. Fixem-nos-hi:

El Nis: Egòlatra, extravertit, narcisista, interpreta un personatge.
En Jon: Caòtic, inestable, oscil·lant, el més valent i coratjós.
La Mila: auto exigent, obsessiva, anhela la perfecció… en el fons plena de pors.
L’Olivia: intel·ligent, curiosa, aparentment ingènua… la més lúcida de tots.

La Paula està vista i escrita des del punt de vista del grup d’amics. Així que es tracta d’una Paula idealitzada, serena,  sense fissures. Si la veiéssim de prop, si la Paula assistís a la trobada, seria un personatge amb contradiccions i incerteses. Però l’absència produeix aquest miratge estrany vers les persones: idealitzem allò que no tenim. Idealitzem a qui no tenim. I si és lluny, encara l’idealitzem més.

Laia Aguilar subratlla que el paisatge és gairebé un personatge més de l’estructura perquè ens va indicant com se senten per dins els protagonistes: la calma, el vent, la tempesta, altre cop la calma… i finalment la pluja d’estels que coincideix en el moment de catarsi final. Els cels son canviants i defineixen uns perfils marcats per un rerefons de pessimisme i malenconia, de somriures trencats, en paraules de l’autora.

Hem insistit a remarcar la percepció i els objectius de l’escriptora en aquesta novel·la per contrastar-la amb la del nostre club de lectura. Pluja d’estels no va ésser rebuda amb admiració sinó com una història adequada per evadir-se, una novel·la distreta, de lectura fàcil, una mica reiterativa i, en paraules d’una lectora, on no hi pots buscar massa cosa. Sembla més aviat una història plana farcida de personatges insatisfets.

No es va veure massa clara la pretesa relació d’amistat entre els convocats a la pluja d’estels. Gairebé no s’expressen, no parlen, no hi ha comunicació. En paraules d’una tertuliana, tots volen dir, però no diuen. Els personatges semblen una mica estereotipats, també es va suggerir, com si l’escriptora perseguís de connectar les vivències dels components del grup amb temàtica social actual.

Ara bé, també es van donar coincidències amb l’autora. El club de lectura va percebre l’Olívia com el personatge més lúcid, la persona que enceta el meló. Una lectora va puntualitzar: és l’única figura que ve de fora. L’Olivia no formava part del nucli d’amics originari i potser aquest és –com també passa a l’obra de Sartre a “Porta tancada”- l’element que li permet objectivar millor la situació i posar-hi distància emocional. Pel que fa al Nis hi va haver unanimitat a l’hora de descriure’l com una persona incapaç d’afrontar la realitat, una persona immadura i poc responsable, és poca cosa, amaga les cartes, es va dir.

I a tothom va decebre la insubstancialitat del tracte de l’eutanàsia, un element que, a criteri del club, podia haver donat lloc a sucoses i profundes reflexions i, en canvi, figura com quelcom circumstancial i només pren sentit per dibuixar una mica més el contrast entre el Nis i el Jon.

 



[1] GRANYER, Emma. Entrevista a Laia Aguilar. Vilaweb. 7.09.2024. https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-laia-aguilar-tots-aquells-mars/

[2] GRANYER, Emma. Entrevista a Laia Aguilar. Vilaweb. 7.09.2024. https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-laia-aguilar-tots-aquells-mars/

[3]  L’Illa dels llibres. Entrevista 10.08.2020 https://www.illadelsllibres.com/laia-aguilar-entrevista-pluja-estels/

[4] GRANYER, Emma. Entrevista a Laia Aguilar. Vilaweb. 7.09.2024. https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-laia-aguilar-tots-aquells-mars/

[6] L’Illa dels llibres. Entrevista 10.08.2020 https://www.illadelsllibres.com/laia-aguilar-entrevista-pluja-estels/

 

[7] L’Illa dels llibres. Entrevista 10.08.2020 https://www.illadelsllibres.com/laia-aguilar-entrevista-pluja-estels/

[8] GRANYER, Emma. Entrevista a Laia Aguilar. Vilaweb. 7.09.2024. https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-laia-aguilar-tots-aquells-mars/