dijous, 9 de juny del 2022

TERRA DE VINYES

 
Un llibre de

ROSA MARIA PRAT I BALAGUER



 







L’autora

Rosa Mª Prat i Balaguer és una dona nascuda l’any 1950 a Terrassa i des de fa anys viu a Sant Sadurní d’Anoia. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en el camp de la docència. Ella ha estat mestra i directora d’educació primària i és doctora en Ciències de l’Educació i llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona.

Tot i jubilada, manté una vida prou activa. Participa en diferents fòrums literaris i en diverses organitzacions de caire cultural. Durant quatre anys va fer tot l’itinerari de Narrativa, de Novel·la i de Novel·la històrica a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Com a escriptora ha publicat el llibre Coneguem Sant Sadurní d’Anoia i la novel·la Pedres Blanques que va ser finalista l’any 2016 del Premi Autor Revelació de l’Ateneu Barcelonès. El 2020 va presentar i publicar  El batec del temps, un recull de vint-i-quatre històries de ficció on el temps, les emocions i els sentiments es donen la mà. Terra de vinyes, la nostra novel·la de lectura, ha estat guanyadora del 6è  Premi de Novel·la Curta Celler de lletres 2020.

Segons explica[1] sempre ha sentit una forta motivació per la literatura i l’escriptura creativa. Ella pretén recuperar la memòria històrica a través d’una narrativa de ficció i, per aquesta raó, investiga les fonts primàries i busca l’assessorament dels especialistes en la matèria fins el punt que pot invertir més temps –segons ha declarat- en la investigació i contrastant dades i fets que no pas escrivint la trama.

Es confessa especialment sensible respecte de donar protagonisme i veu a les dones, com és el cas de Pedres Blanques on indica que “volia escriure sobre l’oblit, el silenci i la invisibilitat de les dones a l’època medieval.”

 

Declarava, també, en una altra entrevista[2] que acostuma a portar a la bossa una llibreta per “anotar idees, pensaments, coses que veig pel carrer, que després em poden servir per explicar històries i descriure escenaris i personatges. Subratlla la influència rebuda de Mercè Rodoreda, Víctor Català, Marguerite Yourcenar, Mary Shelley, Per Petterson, Haruki Murakami, Almudena Grandes, Chimamanda Ngozi Adichie, entre d´altres.

A la mateixa entrevista acabada d’esmentar se li pregunta pels consells que donaria a algú que vulgui ser escriptor. Aquesta fou la seva resposta:

“Tenir un hàbit lector, aprendre tècniques narratives i escriure amb constància i disciplina cada dia unes quantes hores. Rellegir i revisar varies vegades allò que s´ha escrit. I, sobretot, no desanimar-se quan, acabada la feina, no trobes cap editorial que et publiqui. Començar i donar-te a conèixer com a escriptor és una feina de temps i de perseverança. Fins que un dia trobis un editor que confiarà en tu. I el teu somni es farà realitat”.

L’obra


 
 

 Rosa Mª Prat conta[3] que la història de la novel·la comença a la Terra Alta i acaba al Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia. Quant a l’espai temporal, l’obra s’inicia el 1938 amb la desfeta republicana al front de l’Ebre i finalitza el 2003 a Sant Sadurní d’Anoia. L’autora ha volgut incidir especialment en les cuites per tirar endavant en situacions adverses i difícils i fer de les dones unes protagonistes destacades.

“Teresa Serra, vídua d’un soldat de la Lleva del Biberó desaparegut a la Guerra Civil, ha de lluitar per la supervivència en plena postguerra. Abandona el seu poble a les Terres de l’Ebre amb la seva filla i la seva mare al darrere i forma una nova família amb un emigrant cordovès. S’estableixen al Penedès, a Sant Sadurní d’Anoia, on treballen i viuen en unes condicions difícils. La família, com tantes d’altres, creix i es diversifica amb unions de procedències diverses”.

Per la novel·la desfilen quatre generacions amb un perfil comú, el de l’amor per la terra, l’esforç i la feina en un context de transformació econòmica i social i amb un fil conductor, la terra de vinyes i l’elaboració del vi i del cava. La novel·la ens parla de penalitats però també d’amistat i solidaritat.

Podríem considerar Terra de vinyes una novel·la històrica però a parer d’alguna lectora del club, com a novel·la li manca estil literari i l’escenografia històrica és feta a base de pinzellades, insuficients per poder copsar la profunditat del marc general d’un Estat en transformació com va ser l’Espanya franquista d’acabada la guerra a l’Espanya del postfranquisme. Aquest fet possiblement sigui resultat del contrast entre la curta extensió de la novel·la i l’ampli període històric abastat que obliga, encara que sigui de manera involuntària, a deixar desdibuixats perfils i històries.

També s’ha posat en relleu algunes incoherències en les dades relacionades amb el temps i el procés de creixement del fruits, tot i que les aportacions respecte de les característiques de les diferents classes de raïm han estat benvingudes i valorades.

Altres lectores, també, han subratllat i valorat positivament el fet que Terra de vinyes sigui de bon llegir; és a dir, que sigui un llibre planer, sense dificultats per seguir-ne el fil; un llibre amè que facilita una lectura seguida, sense interrupcions o, si és el cas, llegir-lo a estones sense perill de perdre’n el fil. La senzillesa de la seva lectura –es va comentar- el fa un llibre especialment recomanable per als estudiants de final de l’Educació Secundària Obligatòria.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada