divendres, 31 de març del 2023

EL LLIBRE DE LA SENYORETA BUNCLE

Un llibre de

D.E. (DOROTHY EMILY) STEVENSON


 L’autora

Dorothy Emily Stevenson és una escriptora escocesa nascuda a Edimburg a les acaballes del segle XIX (1892) i desapareguda als 81 anys (1973). Va començar a escriure de ben petita, als vuit anys, potser per influència del  conegut escriptor Robert Louis Stevenson, parent seu per línia paterna o, potser, perquè la genètica hi va tenir alguna cosa a veure, o potser per una barreja dels dos factors. 

Tanmateix no ho va tenir fàcil. La societat victoriana anglesa no veia amb bons ulls que una dona es dediqués a escriure i D.E.Stevenson va haver de fer-ho d’amagat dels seus pares i institutrius. De poc va servir que el seu pare fos enginyer perquè compartia el mateix prejudici i li vetà l’accés a la universitat, doncs segons va afirmar ella en una entrevista: el meu pare no volia a casa una dona amb pretensions intel·lectuals[1].

Com corresponia al rol assignat per la societat, Dorothy Stevenson va casar-se un dia de l’any 1916. El seu marit era comandant. Finalitzada la primera guerra mundial (1918) el matrimoni va establir-se a prop de Glasgow i pocs anys després, el 1923, publicava el seu primer llibre, Peter West. El segon, Mrs Tim of the Regiment va veure la llum el 1932 (el llibre es basava en un diari personal i descrivia la seva vida com a dona d’un soldat de l’exèrcit) i dos anys més tard El llibre de la senyoreta Buncle era a les llibreries. L’èxit fou immediat. Segons l’autora, la raó de tanta acceptació era deguda al fet que escrivia sobre persones d’interès per a tothom. A partir de 1934 la dèria de l’escriptura s’apoderà d’ella i cada any publicava un llibre de to romàntic fins convertir-se en una escriptora d’una cinquantena de llibres amb una venda superior als set milions d’exemplars entre Gran Bretanya i els Estats Units.

Algunes de les seves publicacions van ser best-sellers internacionals i va arribar a tenir nombrosos seguidors fidels, els quals s'autoanomenen «Dessies», a partir del nom de l'autora. L'any 2011, es van publicar tres novel·les inèdites que la seva neta va descobrir guardades entre records familiars en unes golfes. Posteriorment, també es van editar dos manuscrits inacabats[2].

L’escriptora escocesa Aline Templeton va dir de la seva obra: “Quan a la senyoreta Prims d’Òscar Wilde li van preguntar per la novel·la de tres volums perduda, va dir: Els bons acabaven bé i els dolents, malament. Això és ficció” i, tal vegada, l’atractiu de les novel·les de D.E. Stevenson –apunta amb certa acidesa A. Templeton- consisteix en complir, a benefici de tothom, amb aquesta regla.

L’obra


  Dorothy Emily Stevenson es mereix tot el nostre reconeixement per les agradables estones que ens ha proporcionat amb la lectura de la seva deliciosa, lleugera, còmica, enginyosa i un pèl àcida novel·la El llibre de la senyoreta Buncle.

A Viquipèdia pot llegir-se la següent valoració que compartim:

Aquesta comèdia és una sàtira sobre la vida rural d'un poble d'Anglaterra, en què l'autora juga també amb el concepte de «metaliteratura» (el lector es troba llegint un llibre que tracta d'un altre llibre). També tracta els límits de la ficció, ja que la protagonista arriba a desdibuixar en la seva ment el seu jo literari amb la seva identitat, així com també la dels seus veïns.

El llibre de la senyoreta Buncle és una història sense complicacions però excel·lentment travada i escrita. D.E. Stevenson té una habilitat notable quant a descriure personatges i situacions. Algunes lectores del club vàrem expressar sense vergonya com ens agradaria de tenir la destresa de l’autora per poder construir i retratar el nostre entorn proper. Tanmateix la perícia literària es un do gairebé diví que no tots els mortals podem tenir i, per això mateix, agraïm quan ens arriba a les nostres mans una història d’argument senzill però magníficament escrita (i traduïda) que ens apropa al tradicional humor anglès (o, en aquest cas, escocès) per, de manera prou subtil, fer una radiografia àcida i dolça a la vegada de la hipocresia i la voluntat d’aparentar, tal i com va subratllar més d’una de les lectores del club.

La senyoreta Buncle, la protagonista, és una dona soltera de poble, sense un ral a la butxaca però amb la voluntat de mantenir estatus i minyona, com tots els seus veïns. Capficada per trobar la gallina dels ous d’or es planteja dues opcions: criar gallines o escriure un llibre. Es decidirà per l’escriptura perquè no es veu –segons confessa- empaitant gallines, però dubta si escrivint es poden fer diners[3].

La protagonista reconeix no tenir imaginació, sinó observació i, per tant, si vol fer calaix ha d’escriure un llibre de quelcom conegut, i què millor que els llocs i la gent del seu poble? Per refermar aquesta pretesa manca d’imaginació busca un pseudònim d’allò més vulgar i el presenta a una editorial. L’editor queda impressionat amb la novel·la i la publica... La novel·la arriba al poble, tothom la llegeix i algunes persones se senten ofeses o inquietes i ben decidides a esbrinar qui és el seu autor. Avui, tal i com està el món editorial, el punt de partida pot semblar gairebé una faula però l’any 1934, quan D. E. Stevenson va publicar la novel·la, escriure era una de les poques sortides professionals femenines a l’abast per a les dones amb un cert nivell d’educació i la lectura un dels pocs recursos per al temps d’oci, així que tot plegat resulta prou versemblant[4].

La novel·la recorda, per la fina ironia utilitzada, l’escriptora Jane Austen i per la discreció i el poder d’observació de la protagonista, la figura literària de la senyora Marple d’Agatha Christie, tot i que més jove i sense crims.

Totes les participants del club de lectura varen mostrar el seu acord respecte de les magnífiques descripcions del tarannà de la gent, de les seves dèries i manies i, es va subratllar especialment, la fidelitat de l’assistenta de la senyora Buncle que no obre boca enlloc respecte de l’autoria del llibre i es manté més que callada, muda. Algunes veus van fer notar que la segona part del llibre se’ls va fer una mica feixuc, com si l’autora no acabés de trobar el final. Tot i això, alguna lectora va subratllar que la novel·la tenia una cloenda perfecta perquè, en definitiva, donava pel sac tothom.

El terrabastall que la senyoreta Buncle, àlies D.M.Stevenson, crea és el fil conductor d’un llibre coral tan divertit com ple de malícia i, fins i tot, de crítica social amb poc verí.

El llibre de la senyoreta Buncle s’apropa a un llibre rodó. Fins i tot, es va subratllar, el disseny de la portada és més que adient i la traducció de Marta Pera, excel·lent.

 

 

 

 

,

 

 

 

 



[1] Smith, Mary «Staying Power» (PDF) (en anglès). Dumfries & Galloway Life, Abril 2011, pàg. 102-103

[4] COSTA, Júlia. Escriure un llibre abans que criar gallines. https://www.llegir.cat/2016/03/el-llibre-de-la-senyoreta-buncle-stevenson/

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada