dijous, 30 de març del 2023

EL VIOLINISTA CEC

 Josep Maria Serret i Bou (1838-1892)

Un llibre de

JOSEP M. VALLÈS I MARTÍ


 L’autor

Josep M. Vallès i Martí és una persona coneguda, reconeguda i apreciada per totes les membres del club de lectura i, no ho dubtem, per molta ciutadania de l’Espluga d’on és originari i ciutadà. Per a les membres del club de lectura la seva persona és especialment significativa perquè és l’únic integrant masculí, assistent habitual i sempre comentarista de la novel·la del mes.

No pretenem fer una exposició detallada de la seva àmplia trajectòria professional com a historiador local que pot llegir-se en el propi llibre que presentem, així com –força més detalladament- en el recull homenatge Aplec de Treballs del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà de l’any 2021 on Josep M. Sans i Travé sota el títol Josep Maria Vallès i Martí, un investigador espluguí exposa l’ampli itinerari d’estudis i d’investigació d’aquest nostre company i amic.

L’obra


 El violinista cec no és una novel·la. És un ampli i detallat estudi de la biografia professional d’un home d’origen espluguí, nascut l’any 1838, que als tres anys va quedar-se cec. Estem parlant de Josep Maria Serret i Bou.

 

Els seu pare era d’ofici boter i la família no passava penúries però tampoc deuria anar massa sobrada i, tanmateix, van prendre una decisió força agosarada i valenta. En veure que el seu fill tenia dots per a la música el van fer anar a estudiar a l’escola de música per a cecs de Barcelona i, quan amb prou feines arribava als deu anys, ja va guanyar el primer premi com a intèrpret de violí.

 

La història de Josep Maria Serret i Bou desgranada entre les pàgines d’aquest llibre és tot un model d’esforç i superació com alguna membre del club va fer notar.  Ell, amb 33 anys, va ésser el creador i director de l’Escola de Cecs de la Casa Provincial de la Beneficència de Tarragona. Va arribar a oferir concerts per tot Espanya, sol i amb els seus alumes més avantatjats. Va compondre un bon feix de peces musicals de les que, ens va comentar Josep M. Vallès, res se’n sap avui dia.

 

Aparentment perduda la seva obra musical, la descoberta de la figura exemplar de Josep Maria Serret i Bou es va deure, segons ens confessà l’autor del llibre, a un matí de tertúlia al Casal de l’Espluga, un diumenge de l’any 1985.

 

Com comenta Manel Güell, tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona i, segons l’autor, quasi coautor del llibre, Josep Maria Vallès ha hagut de dur a terme una feina pacient, reiterativa i monòtona, com ha estat la de repassar les actes de la corporació provincial, la documentació de l’antiga Beneficència, les actes de la Junta Provincial, alguns llibres sacramentals de l’Espluga i de Tarragona i tots els diaris de l’època (...) Em puc ben creure que el Josep Maria s’ha deixat les parpelles aferrades a la pantalla de l’ordinador! Amb aquest esperit de treball, disciplinat, metòdic i exhaustiu.

 

A nosaltres només ens queda afegir que la lectura de El violinista cec és amena, concisa en el llenguatge, precisa de contingut i excel·lentment ben documentada. Una altra aportació a sumar en el bagatge personal de Josep M. Vallès, un home curull de curiositat i coneixement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada